Buikkrampen bij kinderen: hoe buikpijn te bestrijden en wanneer naar de dokter te gaan

Het merendeel van alle buikkrampen bij een kind heeft een onschuldige oorzaak. In de meeste gevallen is het niet nodig om buikkrampen met medicijnen te behandelen. Rust, warmte en een plek om te liggen helpen …

Buikkrampen bij kinderen: hoe buikpijn te bestrijden en wanneer naar de dokter te gaan

Bauchkrämpfe Kind
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Buikkrampen bij kinderen: hoe buikpijn te bestrijden en wanneer naar de dokter te gaan
 • Het merendeel van alle buikkrampen bij een kind heeft een onschuldige oorzaak.
 • In de meeste gevallen is het niet nodig om buikkrampen met medicijnen te behandelen. Rust, warmte en een plek om te liggen helpen om snel verlichting te brengen.
 • Bij plotseling optredende hevige buikkrampen moet u niet aarzelen om naar de dokter of de spoedeisende hulp van het ziekenhuis te gaan.

[Button] Warmtekussens voor kinderen kopen [/button].

Bijna elk kind heeft van tijd tot tijd last van buikkrampen. Hoewel ouders zich vaak grote zorgen maken over hun kleintjes, blijken de oorzaken meestal onschuldig.

Dit betekent natuurlijk niet dat je buikpijn altijd licht moet opvatten. Bij veel kinderen verbeteren de klachten echter snel, zodat een bezoek aan de dokter in veel gevallen niet nodig is.

1. buikkrampen bij een kind kunnen verschillende oorzaken hebben

Mädchen mit Bauchschmerzen
De intensiteit van buikkrampen varieert sterk.

Het immuunsysteem van kinderen is nog in ontwikkeling, dus is het niet altijd gemakkelijk voor het spijsverteringskanaal om virussen en bacteriën te vermijden of om met stress om te gaan.

In de regel zijn buikpijn en krampen bij een kind geen reden tot bezorgdheid. Voedselintoleranties, kortstondige constipatie of gewoon een beetje stress kunnen het gevoelige maagdarmkanaal van een kind verstoren.

Als buikkrampen bij een kind gepaard gaan met braken en diarree, wijst dit op een buikgriep. In dat geval zijn de ergste symptomen na ongeveer één tot twee dagen voorbij.

1.1 Acute buikkrampen – deze oorzaken zijn typisch

Kinder liegt mit schweren Bauchkrämpfen im Bett
Negeer ernstige buikkrampen niet.

Als je kind last heeft van acute buikkrampen, heeft dat meestal de volgende oorzaken:

 • Winderigheid: Vooral zuigelingen en peuters hebben vaak last van winderigheid, waardoor er te veel lucht in de buikholte komt. Dit veroorzaakt buikpijn en krampen, waardoor voedsel vaak wordt geweigerd.
 • Constipatie: Afhankelijk van de activiteit van de darmen, het gegeten voedsel en de hoeveelheid beweging, zijn kinderen gevoelig voor constipatie. Als zij lange tijd geen stoelgang hebben, leidt dit tot verlies van eetlust. Veel drinken helpt constipatie te voorkomen of de symptomen te verlichten.

Als de hevige buikkrampen van uw kind echter na enige tijd niet beter worden en er andere symptomen zijn, zoals koorts, braken of diarree, moet u een arts raadplegen.
Een harde maag kan ook wijzen op ernstige problemen, zoals een darmobstructie.

Let op: Appendicitis is een noodgeval en moet zo snel mogelijk worden behandeld, maar komt zelden voor.
Meer informatie vindt u hier.

1.2 Krijg een diagnose voor chronische buikkrampen

Mädchen hält sich den Bauch
Chronische buikkrampen hebben vaak een psychologische achtergrond.

Ook al blijken de meeste buikkrampen die bij een kind regelmatig terugkomen ongevaarlijk te zijn, je moet ze toch grondig laten onderzoeken in het belang van de gezondheid van je kind.

Chronische buikpijn wijst meestal op psychosomatische oorzaken. Die kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door problemen op school, ruzies binnen het gezin of een algemene overbelasting.

Vooral bij het prikkelbare darmsyndroom komen buikkrampen veel sneller voor in stressvolle fasen, hoewel ze geen organische oorzaken hebben.

Als de symptomen draaglijk zijn, maar regelmatig terugkeren, is het zinvol een symptoomdagboek bij te houden.
In dit dagboek kunt u het beste noteren welke activiteiten uw kind heeft ondernomen en op welke momenten de buikkrampen optreden.

Als de symptomen zich bijvoorbeeld voordoen op zondagavond of op maandagochtend voor school, ligt het voor de hand dat er een psychosomatisch verband is met school.

Als de buikkrampen daarentegen vaak na het eten optreden, wijst dit op een voedselintolerantie.

Om organische ziekten uit te sluiten, moet je echter op zijn minst een eenmalige controle bij de kinderarts laten uitvoeren.
In deze YouTube-video zie je nog eens dat je je niet te veel zorgen moet maken:

2. De buikkrampen van je kind verlichten – deze huismiddeltjes helpen

Kind liegt mit einer Wärmflasche im Bett
Warmte helpt bij het verlichten van krampen.

Eerst en vooral gaat het bij het verlichten van acute buikkrampen om rust en ontspanning. Een warmwaterkruik of een verwarmingskussen zal helpen de verkrampte spieren van de buik los te maken.
Thee (bij voorkeur pepermunt, kamille of venkel) zorgt voor vergelijkbare verlichting van binnenuit.

Vooral bij psychosomatisch veroorzaakte buikpijn leidt een ontspannen aanpak meestal tot een snelle verbetering van de symptomen.

In het algemeen moet u ervoor zorgen dat uw kinderen daardoor niet overbelast en gestrest raken. Vet eten en zware maaltijden vlak voor het slapengaan kunnen ’s nachts problemen veroorzaken.

Voldoende vochtinname en veel beweging zijn de beste huismiddeltjes om buikkrampen bij een kind te voorkomen. Medicatie mag echter alleen een noodoplossing zijn.

Zowel pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, als krampstillende middelen, zoals buscopan, kunnen worden gebruikt.
Wat helpt hangt af van de precieze oorzaak van de buikkrampen.

Als organische oorzaken al zijn uitgesloten, kunt u ook uw toevlucht nemen tot homeopathie.

3. het medisch onderzoek hangt af van de symptomen

Kinderarzt tastet den Bauch eines Jungen in einer Untersuchung ab
Palpatie is een belangrijk onderdeel van het diagnostisch proces.

Allereerst stellen artsen tijdens hun onderzoek veel vragen. Dus als je klachten hebt, let dan op hoe de ontlasting van je kind eruit ziet, of er ’s nachts meer problemen zijn of dat je een voedselintolerantie vermoedt.

In de regel palperen kinderartsen de buik om de oorzaak te achterhalen. Verder zullen veel praktijken een echografisch onderzoek overwegen.

Een veel onaangenamere gastroscopie of colonoscopie wordt daarentegen alleen gedaan als artsen een specifiek vermoeden hebben of organische oorzaken willen uitsluiten.
Dit is een typische maatregel, bijvoorbeeld als een kind bloed in de ontlasting heeft.

4. Warmtekussens voor kinderen kopen

No products found.

Gerelateerde berichten