Bronchitis verwijst naar een ontsteking van de luchtwegen. Vooral een pijnlijke, irriterende hoest is een van de symptomen van deze ziekte. Vaak heeft een kind met bronchitis ook last van kortademigheid.
Bronchitis bij kinderen wordt onderverdeeld in een acute vorm van bronchitis en chronische bronchitis. Het verschil zit in de frequentie en de duur van de ziekte. Chronische bronchitis duurt langer of is zelfs voortdurend aanwezig.
De behandeling van bronchitis bij kinderen hangt af van de oorzaken van de ontsteking. Voor de acute vorm worden rouwmiddelen gebruikt. Antibiotica worden gebruikt voor bacteriën. Huismiddeltjes en homeopathische middelen worden ook veel gebruikt.
Bronchitis bij kinderen is een besmettelijke ontsteking van de slijmvliezen van de bronchiën. De ziekte wordt overgedragen door druppelinfectie. Voor u betekent dit dat een hoestje op de kleuterschool voldoende kan zijn om uw kind bronchitis te bezorgen. De ziekte is besmettelijk dagen voordat ze daadwerkelijk uitbreekt. Hieronder leest u hoe u bronchitis kunt herkennen en welke medische mogelijkheden er zijn. Ook presenteren we huismiddeltjes en homeopathische middelen.
[button]Meer literatuur over de gezondheid van kinderen[/button]
Inhoudsopgave
1. bronchitis bij kinderen: Dit zijn de oorzaken van de ziekte
Chronisch vs. acuut
Acute bronchitis duurt ongeveer twee weken. Chronische bronchitis komt vaker voor of duurt veel langer.
Bronchitis bij kinderen kan heel verschillende oorzaken hebben. Als een kind bronchitis heeft, wordt onderscheid gemaakt tussen de acute vorm, die wordt veroorzaakt door infecties, en de chronische vorm, die ontstaat na beschadiging van het slijmvlies. Deze langdurige en vaak zelfs onherstelbare vorm van slijmvliesbeschadiging is mogelijk wanneer kinderen giftige gassen inademen of worden blootgesteld aan sigarettenrook. Ook allergieën en stofwisselingsziekten, zoals taaislijmziekte, kunnen de oorzaak zijn van chronische bronchitis bij kinderen.
1.1 Virale infectie is de meest voorkomende oorzaak van bronchitis bij kinderen
Als uw kind bronchitis heeft, zijn er verschillende mogelijke oorzaken:
- Een virale infectie kan de oorzaak zijn van de bronchitis van uw kind. Myxovirussen, echovirussen, coxsackievirussen en adenovirussen zijn de belangrijkste oorzaken.
- Ook een verkoudheid kan bronchitis bij een kind veroorzaken. Bij tracheobronchitis is de luchtpijp ernstig ontstoken.
- Veel klassieke kinderziekten kunnen bronchitis veroorzaken. Bronchitis bij kinderen komt het vaakst voor na een uitbraak van buiktyfus, na kinkhoest of na mazelen.
Tip: Om het risico te verkleinen dat uw kind bronchitis krijgt, is het belangrijk actief te zorgen voor de gezondheid van de luchtwegen. Ook als verwarming nodig is: om een aangenaam ruimteklimaat te creëren, mag de temperatuur niet te hoog zijn. Het is ook belangrijk te zorgen voor een aangename vochtigheidsgraad, die kan worden bereikt door regelmatig te luchten en vochtige doeken op de radiator te leggen.
2 De symptomen van bronchitis bij kinderen: Hoe herkent u de eerste tekenen?
Om te begrijpen waar in het lichaam bronchitis plaatsvindt en hoe deze zich ontwikkelt, moet u deze structuur van de bronchiën kennen: De zogenaamde hoofdbronchiën gaan de longen in en vertakken zich daar. Aan het einde van deze fijne vertakkingen bevinden zich de zogenaamde alveoli. Hier vindt de gasuitwisseling tussen zuurstof en kooldioxide plaats. De filter in dit systeem zijn de cilia in het slijmvlies van de bronchiën. Zij moeten het slijm verwijderen en vuildeeltjes op afstand houden. In het geval van bronchitis, d.w.z. wanneer het slijmvlies ontstoken is, kunnen ze hun werk niet meer doen. Het gevolg: het slijm hoopt zich op. Dit wordt gevolgd door ademhalingsmoeilijkheden en aandoeningen aan de luchtwegen.
Let op: elk geval van bronchitis bij een kind veroorzaakt blijvende schade aan de longen. Het wordt dan vatbaarder voor bacteriën. In dit geval is het sputum geelgroen, troebel en purulent. Dit kan zich dan ontwikkelen tot een longontsteking.
2.1 Hoe herkent u de symptomen van acute of chronische bronchitis?
Als een droge hoest wordt gevolgd door purulent, mucopurulent braken, kunt u vermoeden dat u acute bronchitis heeft. Typische symptomen zijn ook ruis in de bronchiën en kortademigheid. Koorts of zelfs een matig verhoogde temperatuur zijn eerder marginale symptomen in de vroege stadia van bronchitis bij kinderen. Bij chronische bronchitis vertoont uw kind dezelfde symptomen, alleen zijn de oorzaken van de ziekte anders. Bovendien duurt de ziekte bij chronische bronchitis veel langer.
2.2 Hoe de symptomen van obstructieve bronchitis te herkennen
Obstructieve bronchitis wordt ook wel vernauwende bronchitis genoemd. Vooral kinderen vanaf 1 jaar en vanaf een peuter van 2 jaar lopen een groot risico om obstructieve bronchitis te krijgen. De oorzaak van deze vorm zijn virussen. Maar de symptomen zijn veel ernstiger. Een kind met obstructieve bronchitis ademt snel en fluit bij het uitademen.
Een kind met deze aandoening kan u doen denken aan iemand die aan astma lijdt. De ademhaling zal even moeilijk zijn voor de zieke peuter. De overgang van obstructieve bronchitis naar chronische bronchitis kan soepel verlopen. In het lichaam gebeurt het volgende: Het slijmvlies is blijvend beschadigd, de bronchiale wand lijdt en wordt dunner, de druk bij het uitademen wordt te groot, de bronchiale buizen klappen in en sluiten zich. Nu kan de lucht niet meer worden uitgeademd en de alveoli blazen zich op. Nu komt de zuurstofverzadiging in het bloed in het gedrang. Dit betekent dat de peuter niet alleen last heeft van kortademigheid, maar ook slechts beperkt kan presteren.
3. Vermoeden van bronchitis bij kinderen? Hoe zich correct te gedragen
Hoest je peuter de hele nacht door? Dan moet de vraag “wanneer naar de dokter” met een duidelijk “nu” beantwoord worden. De kinderarts zal alleen al door te luisteren kunnen vaststellen of het om bronchitis gaat. Als obstructieve bronchitis wordt vermoed, moeten er röntgenfoto’s van de longen worden gemaakt. Als het vermoeden bestaat dat uw kind chronische bronchitis heeft, moeten verdere maatregelen worden genomen: Een allergietest, een zweettest, een bronchoscopie, een weefselmonster en een bronchografie moeten dan worden uitgevoerd.
Bovendien moet u rekening houden met deze gedragsregels:
- Mag een kind met bronchitis naar de kleuterschool? Acute bronchitis is besmettelijk (druppelinfectie). Daarom moet u uw kind met acute bronchitis niet naar de kleuterschool sturen. Het kan andere kinderen besmetten. Bovendien zal hij of zij niet fit genoeg zijn om van de tijd op de kleuterschool te genieten.
- Mag een kind met bronchitis naar buiten? In principe is frisse lucht goed voor bronchitis, maar het mag niet te koud zijn. Het is dus toegestaan om naar buiten te gaan. Een ontspannen wandeling is te verkiezen boven een inspannende fietstocht.
- Is een kuur aan te raden? Bij chronische bronchitis veroorzaakt door een allergische reactie kan een kuur raadzaam zijn.
4. Heeft uw kind bronchitis? Deze medicijnen helpen
Uw kinderarts weet wat hij moet doen als uw kind bronchitis heeft. Hij zal uitzoeken om welke vorm van bronchitis het gaat en de juiste behandeling instellen.
4.1 Stimulerende middelen helpen bij acute bronchitis
Het belangrijkste doel is de structuur van het slijm te verbeteren. Dit maakt het ophoesten gemakkelijker. Uw kinderarts zal alleen een antibioticum voorschrijven als zich bacteriën op het ontstoken slijmvlies hebben gevestigd.
4.2 Inhalatie helpt bij obstructieve bronchitis
Bij obstructieve bronchitis gaat het niet alleen om het ophoesten van slijm en het doden van bacteriën met een antibioticum, maar ook om het verwijden van de bronchiën. In dit geval is het belangrijk dat je kind inhaleert. Wil uw peuter niet inademen? Dan wordt de duur van de ziekte aanzienlijk verlengd en is het verloop van de ziekte soms veel moeilijker.
4.3 Borstcompressen zijn een veelgebruikt huismiddel tegen bronchitis
Wat helpt bij bronchitis op natuurlijk niveau? Een aardappelkompres is een echt oud huismiddeltje dat wordt gebruikt bij bronchitis. Inhaleren met een aftreksel van tijm is ook vaak als tip te vinden in de rubriek “huismiddeltjes”. Salie, ribkruid en kamille zijn ook goed om te inhaleren. Marshmallow, gember, venkel, tijm en ribbenkruid zijn populaire huismiddeltjes die hulp beloven bij bronchitis als ze in een thee worden gezet.
Tip: Het is ook mogelijk homeopathische middelen te gebruiken. Pulsatilla D12 zou een mogelijk homeopathisch middel kunnen zijn. Praat hierover met uw kinderarts. De Duitse centrale vereniging van homeopathische artsen heeft een uitgebreide lijst van homeopathische middelen – voor prikkelhoest, vochtige hoest, kroep en kinkhoest.
5 Verdere literatuur over de gezondheid van kinderen
No products found.