Brandwonden worden veroorzaakt door hete voorwerpen zoals een kookplaat of strijkijzer, vlammen of elektriciteit. Brandwonden worden daarentegen veroorzaakt door hete vloeistoffen zoals hete koffie of thee en olie.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen de 1e en de 4e graad. Terwijl bij de 1e graad alleen de opperhuid wordt beschadigd, worden bij de 4e graad ook de huid, spieren, pezen en botten aangetast.
In hoofdstuk 4 hebben we enkele tips op een rijtje gezet. U moet onder andere altijd een heet strijkijzer in de gaten houden en geen aanstekers of lucifers binnen het bereik van uw kind leggen.
Brandwonden of brandwonden komen vooral bij kinderen voor. Vooral kinderen van één tot twee jaar worden getroffen. Hoe erg het letsel is, hangt vooral af van de betrokken stof en hoe lang de blootstelling duurde. Maar wat te doen bij een brandwond bij een kind?
In onze gids geven wij u advies over alle aspecten van een brandwond bij een kind. Wij tonen u de verschillen tussen verschillende brandwonden en leggen de zogenaamde regel van negen uit. We vertellen je ook wanneer je naar een arts moet en hoe je eerste hulp bij brandwonden moet verlenen.
[button]Standaardwerk voor spoedeisende geneeskunde bij kinderen[/button]
Inhoudsopgave
1. branden of verbranden?
Brandwonden bij kinderen behoren tot de meest voorkomende ongevallen en daarom moeten ouders een arts raadplegen. Volgens cijfers van Paulinchen e.V., een initiatief voor kinderen met brandwonden, hebben jaarlijks ongeveer 30.000 kinderen en jongeren in Duitsland medische behandeling nodig voor brandwonden en verbrandingen.
Aangezien de meeste ongevallen binnenshuis gebeuren, worden vaak de vingers en handen getroffen. Het bovenlichaam kan echter ook worden getroffen als het kind bijvoorbeeld een pan met heet water omstoot.
Thermische schade aan de huid kan worden veroorzaakt door brandwonden of brandwonden.
- Brandwonden: door hete voorwerpen (bv. een hete plaat of een strijkijzer), vlammen of elektriciteit.
- Brandwonden: door hete vloeistoffen (bv. hete koffie of thee, olie).
Voor beide soorten verwondingen is het belangrijk de verwonding zo snel mogelijk te behandelen om te voorkomen dat de gezondheid van het kind nog meer gevaar loopt. Maar wanneer moet u naar de dokter gaan? En wanneer zijn eerstehulpmaatregelen voldoende?
2. beoordeel de omvang van de brandwond
Hoe ernstig een verwonding is, hangt vooral af van de temperatuur van de stof. Vloeistoffen hebben slechts een temperatuur van 52°C nodig om de huid te verwonden. Kokend water heeft echter al een temperatuur van ongeveer 100°C, olie kan in een frituurpan temperaturen van ongeveer 200°C bereiken.
Een brandwond bij een kind wordt onderverdeeld in verschillende graden van verbranding. Deze indeling maakt duidelijk hoe diep het letsel is.
- 1e graad: roodheid van de huid, lichte zwelling, lichte tot matige pijn; alleen schade aan de opperhuid, geen littekenvorming.
- 2e graad(a): roodheid, blaarvorming, vochtig oppervlak, hevige pijn; alleen oppervlakkige huidlagen aangetast, geen littekenvorming.
- 2e graad (b): droge, geel-witachtige brandwonden, open blaren, nauwelijks pijn; beschadiging van de gehele lederhuid, vaak littekenvorming
- 3e graad: leerachtige droge wond, wit tot zwart verkoold, weinig tot geen tastgevoel, weinig tot geen pijn; alle huidlagen aangetast, chirurgische behandeling noodzakelijk
- 4e graad: Verkoling, geen pijn; naast de huid zijn ook spieren, pezen en botten beschadigd, amputatie is meestal noodzakelijk.
Psychologische hulp bij ernstige brandwonden
Wanneer jonge kinderen brandwonden van de 2e of 3e graad hebben opgelopen, bestaat de behandeling vaak uit een operatie en ziekenhuisopname. Om beter met de situatie te kunnen omgaan, is in veel gevallen een psychologische nabehandeling zinvol.
Wat de omvang van het letsel betreft, wordt echter niet alleen rekening gehouden met de diepte, maar ook met de grootte van de getroffen gebieden. Voor adolescenten en volwassenen wordt hiervoor de regel van negen toegepast. Dit betekent dat grote delen van het lichaam elk op 9% van de totale oppervlakte worden beoordeeld. Deze omvatten:
- linkerarm
- rechterarm
- linkerbeen
- rechterbeen
- Hoofd
- Bovenkant romp
- Bovenlichaam omlaag
- Rug boven
- Rug omlaag
Deze richtlijn kan echter niet worden toegepast op zuigelingen en jonge kinderen. Daarom is er ook de zogenaamde palmregel. Hierbij komt de omvang van de hand inclusief de vingers van een kind overeen met één procent van het lichaamsoppervlak.
Let op: als ongeveer 5 tot 8% van het lichaamsoppervlak van een kind is getroffen door een 2e of 3e graads brandwond, kan het letsel al levensbedreigend zijn.
3. kleine brandwonden behandelen met huismiddeltjes
Als uw kind zich heeft verbrand of gebroeid, is het niet altijd nodig om meteen naar een arts te gaan. U kunt kleine brandwonden bij uw kind behandelen met bijvoorbeeld een zalf van de apotheek. Het duurt vaak maar een paar dagen voordat de wond genezen is. Dit geldt echter alleen voor eerstegraads brandwonden.
Bijoppervlakkige tweedegraads verwondingen moet u met uw kind naar de huisarts of kinderarts, zodat de brandblaar professioneel kan worden behandeld.
Als uw kind daarentegen een ernstige brandwond of brandblaar heeft (graad 2b of hoger), moet u onmiddellijk de hulpdiensten bellen. Het is ook belangrijk dat u kalm blijft en niet in paniek raakt.
De eerste hulp bij brandwonden is als volgt:
- Verwijder verbrande of geblakerde kleding van de getroffen delen van de huid. I
- Als de brandwond kleiner is dan de palm van uw hand, kunt u de wond koelen met koud water van 20°C gedurende ongeveer 15-20 minuten.
- Bij grotere wonden moet u koelen vermijden, anders kan het lichaam gemakkelijk afkoelen.
- U kunt ook eerste hulp verlenen door de brandwonden daarna af te dekken met een schone, droge doek.
Blijf altijd bij uw kind terwijl u op de spoedarts wacht! Houd uw kind in uw armen en spreek kalmerende woorden.
4. tips om brandwonden en brandwonden te voorkomen
Om te voorkomen dat u überhaupt eerste hulp moet verlenen, moet u verwondingen zoveel mogelijk voorkomen. Aangezien de meeste ongelukken thuis gebeuren, helpt het vaak om een paar tips toe te passen.
Daarom hebben wij hieronder een kleine lijst samengesteld met maatregelen die uw kind tegen een brandwond kunnen beschermen.
- Zet pannen en potten altijd op de achterste borden (draai de handvatten naar achteren).
- Laat uw kind niet zonder toezicht achter wanneer er vuur, heet water of andere verwarmde voorwerpen in de kamer zijn.
- Verwijder aanstekers of lucifers buiten het bereik van uw kind.
- Zet geen kopjes hete koffie of thee op de rand van de tafel. Zorg er ook voor dat tafelkleden niet naar beneden hangen.
- Vermijd eten of drinken van iets warms als uw kind op schoot zit.
- Zorg ervoor dat het water in de badkuip niet te heet is.
- Vul warmwaterkruiken alleen met warm, niet kokend water.
- Houd een heet strijkijzer altijd in de gaten.
Een kopje hete thee is genoeg om 30% van het lichaamsoppervlak van een klein kind te verwonden! Als uw baby zich brandt of verbrandt en er blaren ontstaan, kunt u het beste onmiddellijk een arts raadplegen.