Braken bij jonge kinderen: Oorzaken en behandeling

Peuters hebben een gevoelig maagdarmstelsel. Daarom komt braken vaker voor bij jonge kinderen. Maar waarom is dit zo enop welke andere symptomen moet ik letten? In onze gids leest u wat u kunt doen om …

Braken bij jonge kinderen: Oorzaken en behandeling

Kleinkind Erbrechen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Braken bij jonge kinderen: Oorzaken en behandeling
Waarom braken zuigelingen vaak?

Bij twijfel verdedigt het lichaam zich tegen onbekend voedsel, te veel vocht of bij stress. Deze natuurlijke beschermingsfunctie helpt kinderen om mogelijke gifstoffen zo snel mogelijk af te voeren.

Waar kan braken nog meer op wijzen?

Braken bij een jong kind komt vaak voor in combinatie met andere symptomen die wijzen op een virusinfectie. Typische symptomen zijn koorts, hoofdpijn en een algemeen gevoel van uitputting.

Zijn er medicijnen tegen braken bij jonge kinderen?

Er bestaan verschillende medicijnen, maar behandeling met medicijnen mag alleen in overleg met een arts. Met name de exacte dosering is bij kleine kinderen vaak problematisch.

Peuters hebben een gevoelig maagdarmstelsel. Daarom komt braken vaker voor bij jonge kinderen. Maar waarom is dit zo enop welke andere symptomen moet ik letten?

In onze gids leest u wat u kunt doen om uw kind te helpen en wanneer u naar de dokter moet gaan.

[knop]Koop een klinische thermometer voor kinderen[/knop]

1. braken of spugen – een veel voorkomend verschijnsel bij veel kinderen

Mutter füttert Babybrei
Sommige kinderen zijn erg gevoelig voor nieuw voedsel.

Bij kinderen is het immuunsysteem nog in ontwikkeling. Dit geldt voor het hele lichaam, zodat zowel de maag als de darmen van een kind relatief gevoelig reageren op invloeden van buitenaf.

Vooral baby’s braken vaak zonder andere symptomen. Bij twijfel verdedigt het lichaam zich tegen onbekend voedsel, te veel vocht of bij stress.

Deze natuurlijke beschermingsfunctie helpt kinderen om mogelijke gifstoffen zo snel mogelijk te elimineren, zodat ze geen schade kunnen aanrichten.

Opmerking: Een boer waarbij alleen een beetje slijm vrijkomt, telt niet als braken bij een zuigeling.

2. de oorzaken van braken bij een peuter zijn legio

Veel ouders raken snel in paniek als hun kind overgeeft na het eten. Misselijkheid heeft in de meeste gevallen echter geen hoge ziektedrempel, dus moet je er eerst met een ontspannen basishouding mee omgaan.

krankes Kind
Vaak zijn misselijkheid en braken slechts begeleidende symptomen.

Jonge kinderen die nog borstvoeding krijgen, drinken soms te veel moedermelk, wat braken uitlokt. Meestal betekent dit gewoon dat de maag vol is en geen vloeistoffen of voedsel meer kan opnemen.

Ook te koude dranken en onbekend voedsel kunnen leiden tot buikpijn en braken. Sommige kinderen reageren hier heel gevoelig op, zodat merkgebonden darmklachten vaker voorkomen.

Braken bij een jong kind gaat vaak samen met andere symptomen die wijzen op een virusinfectie. Typische symptomen zijn koorts, hoofdpijn en algemene vermoeidheid. Als een kind vaker hoest en niest, kan ook de maag geïrriteerd raken en op de infectie reageren met braken.

Vaak komen maagdarmziekten voor waarbij kinderen tegelijkertijd braken en diarree hebben. Soms echter uit de maagdarminfectie zich zonder diarree.

Als er ook hevige buikpijn is, kan dit ook wijzen op een blindedarmontsteking of irritatie. Als de pijn verergert, is het dringend raadzaam een arts te bezoeken of naar het ziekenhuis te gaan.
Dit geldt ook ’s nachts, want langer wachten verhoogt het risico op een gescheurde blindedarm.

Een korte uitleg en mogelijke triggers voor braken bij een peuter zie je nog eens in deze YouTube-video:

3. ondersteuning van een kind met misselijkheid en braken

ein Teller Brühe
Bouillon is beter dan cola en zoutjes om het lichaam van voedingsstoffen en vocht te voorzien.

Of het braken nu met of zonder diarree is, andere symptomen aanwezig zijn of niet, nabijheid is altijd een belangrijk hulpmiddel voor kinderen. Bevorder dus de gezondheid van uw kind door te laten zien dat u er bent.

Aangezien kinderen na het braken vaak een zeer onaangename smaak in de mond hebben, helpt het om de mond met water te spoelen. Tandenpoetsen daarentegen kan het kind vaak weer doen braken. Het geeft echter ook een lekker fris gevoel, dus u moet uw kind vragen hoe ernstig de misselijkheid momenteel is.

Voor veel mensen is de eerste remedie het drinken van veel water of thee. Vooral bij veelvuldig braken is dit in principe zinvol, maar het moet niet te snel worden gedaan, anders kan er snel opnieuw worden overgegeven.

Vermijd het klassieke huismiddeltje van cola en zoutstaafjes. Het suikergehalte is te hoog, en het lichaam van een kind reageert ook gevoelig op cafeïne. Een heldere bouillon is op dit punt veel zinvoller, om de maag niet te veel te belasten, maar tegelijkertijd het lichaam te voorzien van belangrijke elektrolyten.

Tip: Als uw kind ook last heeft van hoofdpijn en koorts, kan een koude molton op het voorhoofd helpen om het wat draaglijker te maken.
Als uw kind buikpijn heeft, helpt een warme kruik op de buik om de darmen te ontspannen.

4. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

Wat moet ik doen als ik overgeef tijdens het rijden?

We gaan in een apart artikel in op de mogelijkheden om reisziekte tegen te gaan.

Mutter mit Baby
Laat je kind zien dat je er bent.

Hoe voorkom ik ’s nachts verslikken als een peuter overgeeft?

Als kinderen ’s nachts slapen, stelt dat ouders voor een grote uitdaging. De angst dat een kind zich zou kunnen verslikken is echter ongegrond. Ieder mens heeft een aangeboren beschermingsreflex die ervoor zorgt dat de luchtpijp zich sluit.
Deze beschermingsreflex kan alleen worden onderbroken door drugs, alcohol of andere vormen van bewusteloosheid.

Wat kan een klein kind eten als het heeft overgegeven?

Wat een kind moet eten hangt af van de omvang. Bij een eenmalig braken zonder verdere symptomen hoeft u geen speciale aandacht aan de voeding te besteden. De situatie is iets anders bij herhaaldelijk braken gedurende enkele uren, omdat de maag dan erg geïrriteerd is. Probeer eerst vloeibaar voedsel in de vorm van bouillon. Een gepureerde banaan of rijst, die veel vocht geeft, zijn ook geschikt.
Volgens een studie is verdund appelsap bijzonder goed voor de regeneratie.

Zijn er medicijnen tegen braken bij kleine kinderen?

Hoewel er verschillende medicijnen bestaan, mag een behandeling met medicijnen alleen in overleg met een arts plaatsvinden. Met name de exacte dosering is voor kleine kinderen vaak problematisch.

5 Koop een klinische thermometer voor kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten