Per definitie is de bof een virusziekte. De ziekteverwekker kan minstens een week onopgemerkt blijven voordat uw kind de typische symptomen van de bof vertoont.
De bof bij kinderen kan zich snel verspreiden omdat het wordt overgedragen via druppelinfectie. Deze kinderziekte kan voornamelijk worden bestreden door de aanbevolen vaccinatie. Over de behandeling kunt u hier meer lezen.
Het Robert Koch Instituut geeft een duidelijk advies over de vraag “hoe vaak te vaccineren”: twee vaccinaties gelden als basisvaccinatie, één als booster.
De virusziekte bof brengt vooral pijn en koorts met zich mee en zet uw kind zeker een paar dagen schaakmat. In deze gids leest u hoe effectief de vaccinatiebescherming is en wanneer de beste tijd voor vaccinatie is. We zullen ook de tekenen van bof bij kinderen uitleggen en wat u kunt doen als uw kind ziek wordt.
[button]Meer lezen over de gezondheid van kinderen[/button]
Inhoudsopgave
1. de virusziekte bof: kinderen kunnen het virus ongemerkt bij zich dragen.
Het bofvirus wordt overgedragen door druppelinfectie. Dit betekent dat alleen al door praten, niezen of hoesten het bofvirus van het ene kind op het andere kan overgaan. Ook speelgoed waar de baby of peuter bijvoorbeeld op geknabbeld heeft, wordt drager van het virus – in de vorm van besmet speeksel. Ook urine is een drager van het bofvirus.
De incubatietijd van de bof? kinderen is één week voor het uitbreken van de ziekte en twee weken daarna besmettelijk. Wat gevaarlijk is, is niet de tijd na de uitbraak van de ziekte, maar de tijd daarvoor, wanneer een ziek kind drager van de ziekte kan worden – zonder dat deze of een verdere besmetting wordt opgemerkt.
2. eerste tekenen van de bof: kinderen hebben pijn in de buurt van het hoofd en de oren
Het is een heel pakket aan pijn dat je kind aangrijpt als het het bofvirus bij zich draagt. Weinig eetlust, vermoeidheid, een licht verhoogde temperatuur en pijn in het maag- en hoofdgebied kunnen de eerste symptomen van de bof zijn.
Daarna wordt het veel specifieker en manifesteert de bof bij kinderen zich in de vorm van eenzijdige oorpijn en pijn bij elke beweging van de mond – dus ook bij slikken, kauwen en gapen. Er wordt een duidelijke zwelling zichtbaar, waardoor de oorlellen van uw kind iets uitsteken. De zwelling kan ook zichtbaar zijn onder de kaak. In zeldzame gevallen ontstaat er uitslag.
Na ongeveer zeven dagen zal de zwelling afnemen, de koorts afnemen en de pijn verdwijnen. Het volledige genezingsproces duurt ongeveer 14 dagen.
Als uw kind typische symptomen van de bof vertoont, moet u naar de kinderarts gaan. Daar kan uw vermoeden worden geverifieerd met behulp van een deskundige blik en door het nemen van een bloedmonster. Er bestaat geen klassieke boftest. Meestal volstaat een blik op de symptomen voor de arts. Als hij niet zeker is, wordt een bloedonderzoek uitgevoerd als boftest.
Therapie en behandeling van de bof: Kinderen krijgen medicijnen om de symptomen te verlichten.
Het is vooral de pijn die een kind met de bof kwelt. Om dit te verlichten kunt u pijnstillers geven die passen bij de leeftijd en het gewicht van uw kind. U kunt ook medicijnen tegen koorts geven.
Daarnaast kunt u beproefde huismiddeltjes overwegen of met veel geduld en liefde het genezingsproces forceren:
- Kuitkompressen kunnen helpen de koorts te verlichten. Gebruik deze natuurlijke variant alleen als uw kind warme armen en benen heeft. Een licht dekbed is in ieder geval voldoende voor een koortsig kind.
- Om de druk op het oor te verlichten kunt u ijverig kauwen. Misschien stimuleert een stukje kauwgom uw kind om zichzelf wat verlichting te geven.
- Geef uw kind zacht, vetarm voedsel en veel te drinken. Dit zal blijvende verlichting geven van de slikproblemen die kinderen met de bof hebben. Appelsap, thee en koolzuurarme dranken zijn goede keuzes. Sinaasappelsap is taboe.
- In het algemeen is lichamelijke rust goed en verstandig, ook al is het soms moeilijk om het kind uit te leggen dat het in bed moet blijven.
4 Als uw kind de bof heeft, moet u goed opletten om complicaties en late gevolgen te voorkomen.
Een duidelijk symptoom
De kinderziekte bof heeft een bijnaam. Als kinderen ziek worden van de bof, zwelt hun gezicht vaak zo op dat ze “maangezicht” worden genoemd. Dit kan voor u een duidelijk teken zijn om de ziekte bij uw kind te herkennen.
Als uw kind ziek wordt van de bof, moet u het genezingsproces en het verloop ervan goed in de gaten houden. Dit is vooral belangrijk omdat er tijdens het genezingsproces complicaties kunnen optreden. Bij een bofinfectie liggen de volgende gevaren op de loer:
- Migrerende bofvirussen kunnen andere organen ziek maken. Vooral jonge mannen lopen risico. Als de virussen een ontsteking in de testikels veroorzaken, is dit niet alleen pijnlijk, maar kan het ook onvruchtbaarheid veroorzaken. Bij vrouwen kan ontsteking van de eierstokken optreden, hoewel dit niet noodzakelijkerwijs tot onvruchtbaarheid leidt.
- De ziekte kan leiden tot meningitis (ontsteking van de hersenen). Duizeligheid, tastgevoel, braken, stijve nek, koorts en hoofdpijn zijn symptomen hiervan.
- Verschillende ontstekingen kunnen het gevolg zijn van een bofinfectie: ontsteking van de nieren, ontsteking van de zenuwen (bijvoorbeeld in het oor), ontsteking van de gewrichten, ontsteking van de alvleesklier of ernstige aantasting van het oog, wat kan leiden tot blindheid.
5 Vaccinatie biedt goede bescherming
.De vaccinatie tegen de bof maakt integraal deel uit van de vaccinatiekalender van het Robert Koch Instituut. De deskundigen adviseren twee keer tegen de bof te vaccineren: eenmaal tussen de leeftijd van 11 en 14 maanden en eenmaal tussen de leeftijd van 15 en 23 maanden.
Deze twee vaccinaties vormen de basisvaccinatie. De vaccinatie wordt vaak samen met de vaccinatie tegen rodehond gegeven. De aanbeveling omvat ook een inhaalvaccinatie (booster) tot de leeftijd van 17 jaar.
Het bofvaccin is een zogenaamd levenslang vaccin. Dit betekent dat levende (verzwakte) ziekteverwekkers worden geïnjecteerd. De dosis is echter meestal hoog genoeg om het immuunsysteem te motiveren antistoffen aan te maken. Meestal moeten de billen, dijen of bovenarmen worden gebruikt voor de vaccinatie. Tot de vaccinatie is een baby niet beschermd tegen ziekten.
De bof krijgen ondanks vaccinatie is mogelijk, maar onwaarschijnlijk. Dit geïsoleerde geval is mogelijk als de vaccinatiedosis niet voldoende was om de vorming van antilichamen op gang te brengen.
6 Verder lezen over de gezondheid van kinderen
No products found.