Bloedneuzen bij kinderen: Mogelijke oorzaken en tips voor behandeling

Wanneer een kind een bloedneus krijgt, schrikken veel ouders. Zelfs relatief kleine hoeveelheden bloed zien er drastisch uit, zodat de ene of de andere zakdoek snel rood wordt. Maar u hoeft zich geen zorgen te …

Bloedneuzen bij kinderen: Mogelijke oorzaken en tips voor behandeling

Nasenbluten Kind
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Bloedneuzen bij kinderen: Mogelijke oorzaken en tips voor behandeling
Welke oorzaken kunnen leiden tot neusbloedingen?

Oorzaken zoals neuspeuteren, hevig snuiten of krachten van buitenaf irriteren de gevoelige neus en kunnen zo leiden tot bloedingen.

Wanneer moet een arts worden geraadpleegd?

Als bij een jong kind een bloedneus optreedt en het bloeden niet stopt, moeten de ouders een arts raadplegen. Het bloeden moet uiterlijk na een kwartier ophouden. Anders bestaat het risico van te veel bloedverlies.

Kunnen bloedneuzen worden voorkomen?

Vooral in de wintermaanden is het vaak te droog in huis, waardoor de slijmvliezen van de neus geïrriteerd raken. Een luchtbevochtiger kan hierbij helpen. U kunt ook een natte droge doek over de verwarming hangen.

Wanneer een kind een bloedneus krijgt, schrikken veel ouders. Zelfs relatief kleine hoeveelheden bloed zien er drastisch uit, zodat de ene of de andere zakdoek snel rood wordt.

Maar u hoeft zich geen zorgen te maken, in ons artikel vertellen wij u alles wat u moet weten over bloedneuzen bij kinderen. U leert welke oorzaken dit kan hebben, wanneer u medisch advies moet inwinnen en wat u zelf kunt doen om uw kind te helpen.

[Button]Luchtbevochtiger tegen droge lucht in de wintermaanden[/button]

1. neusbloedingen bij kinderen zijn meestal onschuldig.

Nasenbluten bei einem Kleinkind
Veel kinderen schrikken als hun neus plotseling bloedt.
.

Als de neus bij sommige kinderen vaker bloedt, ligt de oorzaak meestal in de genen. Zodra de aders iets verder in het neusslijmvlies liggen, treden er sneller bloedingen op dan bij andere kinderen.

De volgende oorzaken irriteren de gevoelige neus en kunnen leiden tot bloedingen:

 • In je neus peuteren
 • Hevig snuiten van de neus
 • Kracht van buitenaf

Als het toch al gevoelige neusslijmvlies extra wordt geïrriteerd door een verkoudheid, de droge verwarmingslucht in de winter of een allergie in de lente of de zomer, kunnen neusbloedingen zelfs optreden zonder extra invloeden van buitenaf.

In de meeste gevallen merken kinderen niet eens dat ze aan hun neus hebben gezeten en dat deze geïrriteerd is geraakt.

Tip: Als uw kind slechts af en toe een bloedneus krijgt, hoeft u zich geen zorgen te maken.
Als de neus echter regelmatig bloedt, moet u een arts raadplegen voor opheldering.

Als neusbloedingen ’s nachts optreden, zijn de oorzaken meestal dezelfde. Kleine irritatie of het omdraaien van de neus is voldoende om de neus te laten bloeden als deze gevoelig is.
Maar als de bloeding ’s nachts niet direct wordt opgemerkt, is de angst vaak groot, omdat de hoeveelheid bloed meestal heel drastisch lijkt, terwijl het werkelijke bloedverlies uiterst gering is.

2 Neusbloedingen stoppen – zo doe je dat

Frau legt Kopf in den Nacken
Een veelgemaakte fout is om je hoofd achter in je nek te leggen.

Zowel volwassenen als kinderen raken gemakkelijk in paniek bij het zien van bloed. Probeer echter kalm te blijven en geef je kind het signaal dat de bloedneus zo weer ophoudt en niet erg is.

U kunt het beste in de volgende volgorde te werk gaan om de bloedneus te stoppen:

 • Elk kind moet eerst rechtop zitten.
 • Vervolgens moet het hoofd iets naar voren worden gekanteld. U kunt het beste een handdoek klaarleggen om het bloed op te vangen.
 • Nu kunt u uw kind afkoelen door een koude, natte handdoek op de achterkant van de nek te leggen. Dit zal de bloedstroom naar het neusslijmvlies verminderen en het bloeden doen afnemen.
 • Een andere onmiddellijke maatregel is zachte druk uitoefenen op het bovenste deel van de neus in deze positie. Dit onderbreekt de bloedtoevoer voor korte tijd, zodat de wond sneller kan sluiten met bloedplaatjes. Laat deze maatregel achterwege bij een uitwendig letsel door een val of een botsing.

U kunt deze tips nog eens bekijken in deze korte YouTube-video:

Als u deze procedure volgt, zou de bloedneus bij een jong kind of zelfs bij oudere kinderen binnen ongeveer 15 minuten moeten stoppen.

Voorzichtig: Leg het hoofd niet achter in de nek. Hierdoor bestaat het risico dat het bloed in de keel loopt en kinderen het bloed inslikken. Dit veroorzaakt meestal misselijkheid en braken.
Bovendien kan het bloeden op deze manier niet worden gestopt.

3. Een bezoek aan de dokter is niet altijd te vermijden.

Bloedneuzen zijn niet ongewoon:

Volgens cijfers van het medisch tijdschrift heeft ongeveer 60 % van de bevolking minstens één keer in zijn leven een bloedneus.

Als bij een jong kind een bloedneus optreedt en het bloeden niet stopt, moeten de ouders niet aarzelen een arts te raadplegen.
Het bloeden moet uiterlijk na een kwartier ophouden. Anders bestaat het risico van te veel bloedverlies.

Als er externe factoren zijn, zoals een val of een ruwe botsing met een muur, die de bloedneus hebben veroorzaakt, moet u in de volgende gevallen een arts raadplegen:

Kind mit blutiger Nase
Aarzel niet om een arts te raadplegen.
 • Uw kind bloedt niet alleen uit de neus
 • De neus staat scheef (mogelijk gebroken)
 • Je kind lijkt versuft (er kan sprake zijn van een hersenschudding)

Vooral baby’s stoppen graag voorwerpen in hun mond en neus, waardoor neusbloedingen kunnen ontstaan.
In dit geval is medische hulp van een KNO-arts onontbeerlijk. Het voorwerp kan met het blote oog worden geïdentificeerd. Probeer het echter niet zelf te verwijderen, want zonder geschikte apparatuur is het risico op letsel vrij groot.

4. belangrijke vragen en antwoorden

Kunnen neusbloedingen worden voorkomen?

Vooral in de wintermaanden is het vaak te droog in huis, waardoor de slijmvliezen van de neus geïrriteerd raken. Een speciale luchtbevochtiger helpt hierbij. U kunt ook een natte droge doek boven de verwarming hangen om de luchtvochtigheid te verhogen.

Helpen neussprays tegen neusbloedingen bij kinderen?

Voor allergieën moet u echter geen neussprays gebruiken. Daarvoor zijn antihistaminica in de vorm van tabletten beter. In plaats van medicijnen kunt u natuurlijk ook hyposensibilisatie overwegen.

Sprühstoß mit einem Nasenspray
Neussprays kunnen neusbloedingen veroorzaken
.
Kan sterker groeien neusbloedingen veroorzaken?

Door groeispurten ontwikkelt het lichaam zich vaak ongelijkmatig. Zo zijn er bepaalde gebieden die sneller groeien en andere die wat meer tijd nodig hebben. De groei kan dus de oorzaak zijn van toegenomen neusbloedingen. Na een paar maanden zou de fase echter weer moeten eindigen.

Zijn er ernstige oorzaken van neusbloedingen bij kinderen?

Als er bij kinderen vaak neusbloedingen optreden, kunnen natuurlijk ook andere ziekten verantwoordelijk zijn. Als de oorzaken kwaadaardige veranderingen in het neusslijmvlies zijn, zijn er vaak verdere symptomen zoals koorts en verhoogde mondademhaling. Bloedneuzen komen ook vaker voor bij leukemie door een gebrek aan trombocyten.

Wanneer moet ik naar de dokter gaan?

In acute gevallen moet u naar de dokter gaan als het bloeden niet binnen 15 minuten stopt.
Als u verdere onregelmatigheden opmerkt, is een bezoek aan de arts ook op zijn plaats. Als u niet zeker weet of en in welke mate neusbloedingen normaal zijn voor uw kind, is het zinvol een keer naar de dokter te gaan om u gerust te stellen.

Is er een oplossing voor frequente neusbloedingen bij kinderen?

Het is mogelijk om het neusslijmvlies te scleroseren. Deze medische ingreep is altijd zinvol als de aders erg ver naar buiten liggen en dus vaker tot klachten leiden.

5. luchtbevochtiger tegen droge lucht in de wintermaanden

No products found.

Gerelateerde berichten