Nee, ook al is bloederige ontlasting in eerste instantie beangstigend, zij kan ook vele onschuldige oorzaken hebben.
Zuigelingen en peuters hebben in 95% van de gevallen last van anale fissuren, die worden veroorzaakt door een harde stoelgang of constipatie.
De behandeling hangt altijd af van de oorzaak van de bloederige ontlasting. In principe is het belangrijk de acute bloeding zo snel mogelijk te stoppen.
Wanneer ouders bloed in de ontlasting van hun kind ontdekken, zijn ze meestal geschokt en bang. Ze gaan ervan uit dat het bloed in de ontlasting noodzakelijkerwijs wijst op een ernstige ziekte. Dit is echter lang niet altijd het geval.
Bloederige ontlasting kan veel verschillende oorzaken hebben. In dit artikel tonen we u de meest voorkomende oorzaken en de bijbehorende behandelingsmethoden. We leggen uit wanneer u naar de dokter moet gaan en welke onderzoeken uw kind moet ondergaan.
[button]Aanbevolen gids van de redactie voor kinderziekten[/button]
Inhoudsopgave
1. bloed in de ontlasting kan zowel onschuldige als ernstige oorzaken hebben
Occult bloed in de ontlasting
In de geneeskunde spreekt men van occult bloed als het niet zichtbaar is met het blote oog. In dit geval wordt het bloed vaak bij toeval ontdekt tijdens een basisonderzoek.
De aanblik van een bloederige ontlasting kan voor ouders zeer beangstigend zijn. Hoewel bloed in de ontlasting een waarschuwingsteken kan zijn, zijn er vaak ook onschuldige oorzaken aan te wijzen die heel goed behandeld kunnen worden.
Als ouders bloed in de ontlasting van hun kind opmerken, moeten ze goed kijken. Het soort en de kleur van het bloed kunnen namelijk al informatie geven over wat de oorzaak zou kunnen zijn.
Hieronder laten we u kennismaken met de verschillende soorten en oorzaken van bloederige ontlasting.
Rode ontlasting kan echter ook worden veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn bosbessen, rode bieten en zoethout.
1.1. bloeding in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal
.
Een bloederige ontlasting kan er heel anders uitzien. Omdat de kleur van het bloed verandert als het door het spijsverteringskanaal stroomt, kun je aan de kleur van de ontlasting zien in welk deel van de maag een bloeding kan zitten.
Als de bloeding meer in de maag of het bovenste deel van de darm optreedt, is de ontlasting meestal zwarter en glanzender. Dat komt doordat het bloed door maagzuur of darmbacteriën is afgebroken tot hematine en daardoor zwart lijkt.
De volgende zijn mogelijke oorzaken van bloedingen in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal:
- Maagzweren
- Maagkanker
- Slokdarmontsteking
- Spataderen in de slokdarm (slokdarmvarices)
1.2. Bloedingen in het middelste en onderste deel van de darm
.
Zweren en tumoren in het maagdarmkanaal zijn gelukkig zeer zeldzaam bij kinderen. Als kinderen last hebben van bloedingen uit de anus, zijn anale fissuren, aambeien of darmpoliepen in de meeste gevallen de oorzaak.
Volgens een bericht in Ärztezeitung wordt bij 95% van de kinderen die een arts raadplegen wegens bloederige ontlasting, een anale fissuur vastgesteld. In dat geval is meestal helderrood bloed zichtbaar, dat op de ontlasting neerslaat. Baby’s en peuters worden vaak getroffen, omdat zij vaak last hebben van constipatie.
Aambeien veroorzaken ook vaker helder bloed in de ontlasting, omdat ze zich bij de anus bevinden en tijdens de ontlasting kunnen scheuren. Helder, vers bloed in de ontlasting kan wijzen op goedaardige slijmvliesgezwellen (poliepen) of diverticula. Bij zuigelingen kunnen ook kleine, onschadelijke bloedingen optreden na zetpillen of als gevolg van een vitamine K-tekort.
Als kinderen last hebben van diarree met bloed, kan dit ook worden veroorzaakt door chronische ziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Volgens de ervaring kan bloederige ontlasting ook voorkomen bij een voedselallergie, bij wormen of bij een maagdarminfectie. Ook slijmerige ontlasting komt in dit verband vaak voor.
2. Bloederige ontlasting moet altijd worden onderzocht.
.
Zoals je al hebt gezien, zitten er meestal vrij onschuldige oorzaken achter deze bloedingen. In veel gevallen stopt de bloeding na korte tijd vanzelf. Toch is bloed uit de anus ongebruikelijk en moet daarom altijd door een arts worden opgehelderd.
Dit geldt vooral als de volgende symptomen optreden:
- Buikpijn
- Pijn tijdens de stoelgang
- Misselijkheid en braken
- Ernstig gewichtsverlies
- koorts
- hevig nachtzweten
U moet vooral opletten als de hoeveelheid bloed erg groot is of als het bloed zelfs helemaal zonder ontlasting wordt uitgescheiden. Raadpleeg eerst uw kinderarts. Indien nodig kan hij of zij uw kind doorverwijzen naar een proctoloog of gastro-enteroloog. Als er bijvoorbeeld ’s nachts hevige pijn is, moet u uw kind onmiddellijk naar het ziekenhuis brengen.
Als u dringend hulp nodig heeft omdat de gezondheid van uw kind in groot gevaar is, kunt u natuurlijk ook een spoedarts bellen.
De arts zal eerst een gedetailleerde anamnese van u en uw kind afnemen om eerste aanwijzingen over de oorzaak te krijgen. Bij een daaropvolgend lichamelijk onderzoek kunnen de artsen nagaan of het bloed zich in de darm of de maag heeft gevormd. Daarbij worden meestal ontlasting en bloed afgenomen, ultrasone onderzoeken en gastro-intestinale endoscopieën gedaan. 3.
3. De behandeling hangt af van de oorzaak van de symptomen.
Als een kind last heeft van bloed in de ontlasting, moet een passende behandeling worden gegeven. Dit hangt natuurlijk altijd af van de oorzaak van de bloeding. Verschillende endoscopische procedures kunnen worden gebruikt om het bloeden in de darm te stoppen. Vaak gebruikte methoden zijn hemoclips, laserbehandelingen of adrenalineoplossingen.
Bijinfecties daarentegen ligt de nadruk op symptomatische behandeling. Naast het toedienen van medicijnen moeten ouders ervoor zorgen dat hun kind voldoende vocht opneemt om eventuele verliezen te compenseren. Als een baby dit vocht niet kan opnemen, kan een klinische behandeling nodig zijn.
Als de arts daarentegen een intolerantie vermoedt, kunnen passende tests worden uitgevoerd. Als er voedingsmiddelen zijn die een kind niet kan verdragen, moeten deze in de toekomst worden vermeden.
Bij aambeien kunnen zalven en zetpillen worden gebruikt. Als ze erg vergroot zijn, kan de arts ze ook scleroseren of afbinden met een elastiekje.
Als constipatie en harde stoelgang de oorzaak zijn van een anale fissuur, moet u ervoor zorgen dat de stoelgang van uw kind zachter wordt. Zorg ervoor dat uw kind vezelrijk eet, veel drinkt en voldoende beweegt.
4. aanbevolen gids voor kinderziekten
No products found.