Zelfs als dat betekent dat u zich moet beperken bij het ravotten en spelen, moet u directe zon met uw kind vermijden.
De juiste kleding bij warme temperaturen is kleding die idealiter de nek en schouders volledig bedekt. Aangezien de zon in de eerste plaats op het hoofd schijnt, is een zonnehoedje een must.
De keuze van de juiste beschermingsfactor hangt onder meer af van het huidtype van uw kind. Hoe bleker uw kind van nature is, hoe gevoeliger zijn huid is voor de zon.
Kinderen spelen graag buiten. Vooral als in de lente de zon weer tevoorschijn komt en het warmer wordt, nodigt de speeltuin of de tuin hen uit om urenlang in de frisse lucht te spelen. Met mooi weer komt echter ook het risico van zonnebrand. Kinderen moeten in het bijzonder tegen UV-straling worden beschermd. Zonnebrand in de kindertijd verhoogt het risico op huidkanker op latere leeftijd. Sommige kinderen zijn ook gevoelig voor zonneallergie. Met een paar tips kunnen u en uw kinderen echter ontspannen van het zonnige weer genieten.
[button]De bestsellers onder de kinderzonnebrandcrèmes[/button]
Inhoudsopgave
1. vermijd directe zon
Kinderen jonger dan 12 maanden mogen indien mogelijk niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. Een zonnescherm op de kinderwagen biedt bescherming. Zorg er ook voor dat je de kinderwagen altijd in de schaduw zet. De zon is ’s ochtends en ’s middags zwakker. Vermijd daarom indien mogelijk de bijzonder warme middaguren voor activiteiten in de zon met kleine kinderen.
Tussen 11.00 en 15.00 uur moeten ook iets oudere kinderen het spelen in de directe zon vermijden, omdat de straling in de zomer dan bijzonder sterk is en agressief kan zijn voor de huid.
2. de juiste kleding
Gebruik een hoofdbedekking, shirts of langere broeken om kinderen tijdens het spelen tegen de zon te beschermen. De kleding moet van strak geweven materiaal zijn, maar niet te warm en daarom zo losjes mogelijk geknipt. Speciale UV-kleding is hiervoor bijzonder geschikt. Een zonnehoed met een rand beschermt ook de oren tegen zonnebrand.
Een zonnebril voor kinderen moet een adequaat UV-filter hebben van minstens 400nm. Bij aankoop kunt u letten op het CE- en UV 400-keurmerk.
3. zonnecrème – de juiste zonbeschermingsfactor
Kinderen vanaf één jaar kunnen tegen zonnebrand worden beschermd met speciale kinderzonnecrèmes. Deze crèmes zijn meestal aangepast aan de gevoelige huid van kinderen. Gebruik een hoge zonbeschermingsfactor. Voor kinderen met een bijzonder lichte huid wordt een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor 50 aanbevolen. Anders is een beschermingsfactor van 20-30 meestal voldoende.
De crème moetom de één à twee uur opnieuw worden aangebracht. Vergeet de oorlellen, de nek en de achterkant van de voeten niet.
En wees voorzichtig: zelfs in de schaduw kunt u verbranden.
Zorg vooral bij het zwemmen voor een goede zonbescherming. Gebruik waterproof zonnebrandcrème, maar let erop dat deze een half uur voor het zwemmen moet worden aangebracht. Je moet ook onthouden dat zelfs waterproof zonnebrandcrème eraf spoelt als je zwemt. Daarom is het belangrijk de zonnebrandcrème regelmatig opnieuw aan te brengen. Na het baden moet u uw kind altijd afdrogen en de zonnebrandcrème opnieuw aanbrengen. Als de zon sterk is, kunnen kinderen tijdens het baden ook een T-shirt dragen om hen te beschermen tegen zonnebrand op hun schouders.
4 Zonnebrand – wat te doen?
Als u of uw kind ondanks voorzorgsmaatregelen zonnebrand heeft opgelopen, moet u beslist niet langer in de directe zon blijven. In de frisse lucht kunt u de verbrande huid bedekken met kleding. Zorg ervoor dat uw kind voldoende drinkt. Aprés Sun-producten met een laag vetgehalte helpen. Ook huismiddeltjes zoals yoghurt en kwark kunnen verkoelend en verzachtend werken.
Als uw kind echter een zeer wijdverspreide zonnebrand heeft, ernstige pijn heeft of blaren vormt op de verbrande plekken, moet u samen met uw kind een arts raadplegen.
5. bronnen en linktips
De folder “Zonder mitsen en maren: zonbescherming voor kinderen” van het Federaal Centrum voor Gezondheidsvoorlichting vat de belangrijkste punten over zonbescherming voor kinderen samen.
Ook de flyer “Sonne – ich passe auf!” van de UV Alliance bevat de belangrijkste informatie over bescherming tegen huidkanker.
In de UV-quiz kunnen kinderen op speelse wijze hun kennis over UV-straling en zonbescherming testen.
5. de bestsellers onder de kinderzonnebrandcrèmes
No products found.