Bach bloemen voor kinderen: kan de therapie kinderen helpen?

Bach bloesem therapie is een alternatieve behandelmethode. Het kan gebruikt worden bij psychische klachten, maar ook als ondersteunende behandeling bij ziekten. De druppels worden gemaakt van 38 bloemen, waarbij elke bloem een bepaalde gemoedstoestand vertegenwoordigt. …

Bach bloemen voor kinderen: kan de therapie kinderen helpen?

bachblueten fuer kinder in glasflaschen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Bach bloemen voor kinderen: kan de therapie kinderen helpen?
 • Bach bloesem therapie is een alternatieve behandelmethode. Het kan gebruikt worden bij psychische klachten, maar ook als ondersteunende behandeling bij ziekten.
 • De druppels worden gemaakt van 38 bloemen, waarbij elke bloem een bepaalde gemoedstoestand vertegenwoordigt. Kinderen reageren meestal beter op de therapie dan volwassenen.
 • Tot nu toe is het effect van Bach-bloesemtherapie in geen enkel onderzoek bewezen. Deskundigen zijn van mening dat de concentratie van de essences veel te laag is.

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen hebben van tijd tot tijd lastvan indispositie. Dit blijkt uit het feit dat ze onrustig zijn, veel huilen en slecht slapen. Deze negatieve stemmingen kunnen ook het geestelijk evenwicht aantasten. Bachbloemen voor kinderen kunnen in dit geval verlichting bieden.

In het onderstaande krijgt u informatie over wat een Bach bloesemtherapie is en voor welke klachten de druppels of bolletjes gebruikt kunnen worden.

[button]Verdere literatuur over homeopathie en geneeskrachtige planten[/button]

1. bach flower therapy is een alternatief medisch therapiesysteem

Bachblüten in einer Schale mit Wasser
Er zijn verschillende manieren om de bloemenessences te bereiden.

Iedereen is bekend met negatieve gemoedstoestanden die iemands algehele welzijn kunnen aantasten. Bij kinderen is dit niet anders. Omdat vooral kleine kinderen deze negatieve toestanden nog niet goed kunnen beschrijven, hebben ouders soms moeite om de individuele gevoelens toe te wijzen aan het gedrag van de kinderen. Veel van deze kinderen lijden dan aan angst, rusteloosheid of slaapstoornissen.

De grondlegger van de Bach-bloesemtherapie is de Engelse arts Dr. Edward Bach. Hij ging ervan uit dat alle ziekten mede gebaseerd zijn op een onevenwichtigheid van de ziel. Genezing kan alleen plaatsvinden als de patiënt aan zichzelf werkt. Bach-bloesemtherapie is dus een methode om de ziel weer in balans te brengen.

De essences worden alleen gewonnen uit water en bloesems. De bloemen moeten geplukt worden op een zonnige, onbewolkte dag in de ochtend voor negen uur. Er zijn twee verschillende methoden om de bloemeninformatie over te brengen naar het water:

 • Kookmethode: De bloesems worden ongeveer 30 minuten in heet water gekookt.
 • Zonmethode: In een schaal worden de bloesems enkele uren in de zon gelegd.

Bij beide methoden worden de bloesems zodanig verdund dat de concentratie zeer laag is. Vervolgens wordt alcohol toegevoegd om de extracten langer houdbaar te maken. Als je de druppels goed bewaart, zijn ze zelfs onbeperkt houdbaar.

2 Bach bloemen kunnen helpen bij verschillende stemmingen

Little dreamer voor problemen met inslapen

Veel kinderen kunnen ’s nachts niet rustig slapen. De bolletjes Kleines Träumerle zijn bedoeld om kinderen te helpen kalmeren, zodat ze beter in slaap kunnen vallen en de nacht kunnen doorslapen.

In tegenstelling tot volwassenen reageren kinderen vaak heel goed op het innemen van de bloemenextracten. Dit komt doordat zij geloven in de genezende werking van de druppels en er dus een placebo-effect optreedt.

In hetbegin werden de essences gewonnen uit 19 verschillende planten, nu zijn het er 37. Daarnaast wordt als 38e middel water uit een geënergetiseerde rotsbron toegevoegd. Elke bloem staat voor een bepaalde gemoedstoestand, bijvoorbeeld angst, woede of verdriet. Bij inname van de extracten is het doel de oorspronkelijke harmonieuze toestand van de psyche te herstellen. Daartoe worden de problemen omgezet in positieve gevoelens.

Al deze essences kunnen worden gegroepeerd in zeven groepen van gevoelens. Deze zijn:

 • Angst
 • Onzekerheid
 • Gebrek aan belangstelling
 • Eenzaamheid
 • Overgevoeligheid
 • Vertwijfeling
 • overmatige zorg
Apothekerfläschchen mit Pipette
Je kunt een individueel mengsel maken en dit decanteren in een apothekersflacon.

Voor kinderen met psychische problemen worden vaak de essences Mimulus, Olijf, Lariks, Clematis en Gentiaan gebruikt. Als uw kind vaak driftbuien heeft, kan de essence Hulst verlichting bieden. Hooggevoelige kinderen kunnen ook het beste Aspen gebruiken. Kijk bij het samenstellen van het preparaat gewoon naar de lijst met de beschrijving van de afzonderlijke Bachbloemen.

Sommige leveranciers bieden ook een speciale test aan om erachter te komen welke individuele essences je kind nodig heeft. Daarvoor moet je vragen beantwoorden over de emotionele toestand van je kind.

Als je het mengsel zelf samenstelt, mag je niet meer dan negen Bachbloemen mengen. Je vult dit mengsel best met een pipet in een apothekersflesje.

Bach bloemen voor kinderen – snelle hulp bij emotioneel onevenwicht?

Tot nu toe zijn er geen studies geweest die een genezend effect van deze Bach-bloesemtherapie hebben kunnen aantonen. In geen enkele studie was de therapie effectiever dan een placebo. Veel mensen hebben echter zeer positieve ervaringen met het innemen van Bachbloemen. Bach-bloesemtherapie is vooral geschikt als ondersteunende behandeling.

Bachbloemen zijn ook geen geneesmiddel volgens § 1 lid 1 van de Duitse geneesmiddelenwet. Ze zijn geclassificeerd als voedsel of cosmetica. Dit betekent dat ze geen directe invloed kunnen hebben op de lichamelijke gezondheid. Veel lijders zijn echter zo overtuigd van het positieve effect op de psyche dat zij de therapie zeker zouden aanbevelen.

Opgelet: Bachbloemen zijn niet geschikt voor de behandeling van ernstige ziekten. In dat geval is het essentieel om een arts te raadplegen.

4 Veelgestelde vragen en antwoorden

Mutter mit Kind in der Apotheke
Bach bloemen voor kinderen zijn over-the-counter verkrijgbaar bij de apotheek.
Waar kan ik Bach bloemen kopen?

Bach bloemenvoor kinderen zijn zonder recept verkrijgbaar in de vorm van druppels of bolletjes bij elke apotheek. Daar kun je ofwel individuele bloemenessences kopen, ofwel kant-en-klare mengsels. Het is echter aan te raden om de Bach bloemen individueel voor uw kind te bereiden.

Welke dosering is geschikt voor kinderen?

De toepassing en dosering van Bachbloemen is heel eenvoudig. Vier keer per dag (’s morgens, ’s middags, ’s middags en ’s avonds) krijgen kinderen elk 4 tot 6 druppels. Het maakt niet uit of het gaat om baby’s, kleuters of schoolkinderen. In het beste geval houdt uw kind de druppels even in de mond alvorens ze door te slikken.

Heeft Bach-bloesemtherapie bijwerkingen?

Bach bloemen worden uitsluitend gemaakt van stoffen die in de natuur voorkomen. Er worden geen kunstmatige of chemische producten aan toegevoegd. Daarom hebben Bach bloemen geen bijwerkingen. Men hoeft zich ook geen zorgen te maken over interacties met andere geneesmiddelen. Let er wel op dat de druppels geen alcohol bevatten, of toch maar een beetje.

Waar gaan Rescue druppels over?

Rescue druppels zijn nooddruppels die bestaan uit vijf verschillende plantenextracten. Ze kunnen helpen om te kalmeren wanneer kinderen last hebben van acute stress of examenvrees. Deze druppels zijn ook verkrijgbaar in de vorm van een zalf, een spray of als pastilles.

5. verdere literatuur over homeopathie en geneeskrachtige planten

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten