Babytanden: wanneer ze komen en wanneer ze uitvallen

Misschien kijkt u uit naar de eerste melktandjes van uw baby. Of je hebt thuis al een schoolkind dat zijn melktanden gaat verliezen en het “losse tandje” is nu al onderwerp nummer één. Elke fase …

Babytanden: wanneer ze komen en wanneer ze uitvallen

Wackelzahn ausgefallen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Babytanden: wanneer ze komen en wanneer ze uitvallen
In welke periode krijgt een kind melktanden?

De melktanden verschijnen meestal vanaf de zesde maand. Tegen de kleuterleeftijd zijn ze meestal volledig zichtbaar. Dan, net op tijd voor school, nemen ze weer afscheid. Het duurt tot de adolescentie voordat alle blijvende tanden zichtbaar worden.

Hoe verzorg ik de melktanden van mijn kind?

De melktanden worden ’s morgens en ’s avonds gepoetst. U kunt niet om een tandenborstel van de juiste leeftijd heen. Ook de tandpasta moet geschikt zijn voor de leeftijdsgroep. Idealiter laat u de kinderen eerst poetsen en daarna pas.

Wanneer moet je naar de tandarts voor melktanden?

Een melktand kan net als een volwassen tand ziek worden. U moet in principe naar de kinderarts of tandarts gaan voor elke afwijking met betrekking tot melktanden.

Misschien kijkt u uit naar de eerste melktandjes van uw baby. Of je hebt thuis al een schoolkind dat zijn melktanden gaat verliezen en het “losse tandje” is nu al onderwerp nummer één. Elke fase is spannend en elke fase is heel individueel.

Dat betekent ook dat de momenten waarop de melktanden van je kind zichtbaar worden en wanneer ze weer uitvallen, slechts richtlijnen kunnen zijn. Als je kind een ander tempo heeft, is dat ook volkomen normaal. Meer informatie over wanneer de melktanden komen en hoe je ze moet poetsen vind je hier.

[button]Babytandendoosje voor jongens en meisjes[/button]

1. melktanden bij kinderen: ze komen met zes maanden en gaan met zes jaar.

Kind mit ersten Milchzähnen
Baby’s hebben hun eerste melktanden met zes maanden
.

Het onderwerp melktanden is jarenlang bij het kind aanwezig. In de regel beginnen de melktanden van je kind vanaf de zesde maand zichtbaar te worden. Tegen de kleuterleeftijd zijn ze meestal volledig zichtbaar. Dan, net op tijd voor school, vaak al op kleuterleeftijd, nemen ze weer afscheid.

Vervolgens duurt het tot de pubertijd voordat alle blijvende tanden en kiezen in de mond van uw kind zichtbaar worden. Hoewel er vaak een volgorde is, hoeft dit niet voor alle kindertanden te gelden.

De Kassenzahnärztliche Bundesvereinigung laat online de volgende richtwaarden zien:

Levensfase van uw kind eruptie van de tand / leeftijd van het kind
Zuigelingen-/peuterleeftijd
  • middelste melksnijtanden (zes maanden)
  • laterale melksnijtanden (negen maanden)
  • Eerste melkwangtand (18 maanden)
  • tweede melkwangtand (18 maanden tot twee jaar)
Kinderleeftijd
  • eerste grote kies (zes jaar)
  • centrale snijtanden (zeven jaar)
  • laterale snijtanden (acht jaar)
  • hoektand, eerste kleine kies in onderkaak (negen jaar)
  • eerste kleine kies in de bovenkaak (tien jaar)
Adolescentie
  • hoektand, tweede kleine kies in onder- en bovenkaak (elf jaar)
  • tweede grote kies (twaalf jaar)

Terwijl je de eerste melktanden van je kind letterlijk kunt tellen, blijft de uitbarsting van de kiezen vaak onopgemerkt. Omdat er geen melktand plaats hoeft te maken, is de uitbarsting van de eerste, grote kies vaak de voorbode. Het kondigt aan dat de wortels van de melktanden aan het oplossen zijn en dat de melktanden vervolgens zullen uitvallen. De eerste melktanden die teruggroeien staan vaak scheef. U hoeft zich daarover geen zorgen te maken. Ze zijn nog prima in staat om zich te richten.

Verzorg de melktanden van uw kind! Poetsen is belangrijk vanaf het eerste tandje

Milchzahn putzen
Poetsen is vanaf het eerste melktandje verplicht.

Geen enkele tand – zelfs geen melktand of kindergebit – is veilig voor verkleuring of zelfs tandbederf. Om te voorkomen dat het melkgebit van een kind ziek wordt, is mondhygiëne het allerbelangrijkste.

Het belang van mondhygiëne blijkt uit een zorgwekkende statistiek: slechts ongeveer de helft van alle zes- tot zevenjarigen heeft een gezond gebit. Al 14 procent van de driejarigen heeft cariës.

Om uw kind een zo gezond mogelijk gebit te garanderen, helpen deze tips u:

  • Het eerste tandje betekent: Nu is het tijd voor dagelijks tandenpoetsen. De melktanden worden nu ’s morgens en ’s avonds gepoetst. U kunt niet om een leeftijdsgebonden tandenborstel heen. Ook de tandpasta moet geschikt zijn voor de leeftijdsgroep. Let op het fluoridegehalte en bespreek eventueel met uw kinderarts of dit in orde is (ook wat betreft het innemen van fluoridetabletten).
  • Bij het tandenpoetsen is begeleiding van u nodig. Doe tandpasta op de tandenborstel en begin dan met poetsen. Met zachte druk en cirkelvormige bewegingen kan het vuil van de tand worden verwijderd. De kinderarts geeft u hierover informatie tijdens de U5-controle.
  • Bij het tandenpoetsen is teamwork vereist. Dat betekent: De kinderen poetsen eerst. Zij poetsen na.

Tip: Op een speelse manier verpakt en vergezeld van een passend kinderrijmpje, wordt tandenpoetsen al snel een ritueel in het dagelijkse gezinsleven. Rijmpjes als “rip, rip, heen en weer, tanden poetsen is niet moeilijk. Cirkels, cirkels, rondom, tanden poetsen is niet dom. We vegen uit, we vegen uit, de kruimels moeten er allemaal uit” zijn razend populair. Ook het kinderrijmpje “Ein Männlein steht im Walde” (Een klein mannetje staat in het bos) kan snel worden omgezet in een tandenpoetsliedje (bron: Baby & Familie).

3. problemen met melktanden: Kinderen kunnen gele tanden of cariës krijgen

Hoeveel melktanden heeft een kind?

Het gebit van een kind bestaat uit 20 melktanden: vier snijtanden, twee hoektanden en vier kiezen – elk in de boven- en onderkaak. Inclusief verstandskiezen heeft een volwassen gebit 32 tanden en kiezen. Dit aantal is gelijkmatig verdeeld over de onder- en bovenkaak.

Een melktand kan net als een volwassen tand ziek worden. Soms veroorzaakt een afgebroken melktand een verkleuring van de tand. U moet in principe naar de kinderarts of tandarts voor elke afwijking van het melktandje. Soms merkt u niets van een afgebroken tand bij uw kind, maar het moet meestal onmiddellijk worden behandeld. U moet ook witte vlekken op de melktand van uw kind laten onderzoeken. Dat kunnen de eerste tekenen van cariës zijn.

De kinderarts of tandarts zal nagaan of de tand ziek is en behandeld moet worden met bijvoorbeeld een vulling of zelfs een wortelkanaal, of dat de tand is afgebroken en behandeld moet worden. Bij een ongeval zal de kinderarts ook het kaakbot en de omliggende weke delen controleren. In de regel worden melktanden die diep afgebroken of ernstig loszitten niet terug in het gebit geschoven, maar geëxtraheerd. Dit wordt gedaan om de tandkiem te beschermen, die ervoor zorgt dat er een gezonde nieuwe tand kan teruggroeien.

4. melktandendoos voor jongens en meisjes

No products found.

Gerelateerde berichten