Baby van 1 jaar: overzicht van ontwikkeling, vaardigheden, problemen en gedrag

Het eerste levensjaar van een baby is voor alle ouders ontzettend spannend. Vaak is er in deze fase echter weinig tijd om na te denken over de mogelijkheden en mogelijke ondersteuning. Wij laten u zien …

Baby van 1 jaar: overzicht van ontwikkeling, vaardigheden, problemen en gedrag

baby 1 jahr
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Baby van 1 jaar: overzicht van ontwikkeling, vaardigheden, problemen en gedrag
Hoe groot en zwaar is een baby met 1 jaar?

Gemiddeld weegt een kind iets minder dan 10 kg bij een lengte van ongeveer 75 cm. Belangrijker dan de lengte of het gewicht is echter dat de verhouding tussen deze twee waarden klopt.

Wat is de typische ontwikkeling van een peuter van 1 jaar?

De ontwikkeling heeft betrekking op veel verschillende gebieden. Daarom kunnen we u nu slechts een kort inzicht geven. In het algemeen moet u zich niet te snel zorgen maken, want in de loop van de eerste jaren is er altijd een spurt, zodat uw kind in korte tijd veel nieuwe dingen leert.

Hoe kunt u zich het beste voorbereiden op de volgende keer?

Op de leeftijd van 1 jaar wordt een baby steeds zelfstandiger en wil hij dingen uitproberen. Sta dit verlangen niet in de weg en blijf rustig als een kind valt.
Na een zoekende blik op mama of papa is de kortstondige pijn toch al weer vergeten.

Het eerste levensjaar van een baby is voor alle ouders ontzettend spannend. Vaak is er in deze fase echter weinig tijd om na te denken over de mogelijkheden en mogelijke ondersteuning.

Wij laten u zien hoe de ontwikkeling van een baby van 1 jaar er typisch uitziet en wat u in de volgende fase kunt verwachten.

[button]Verder lezen over dit onderwerp[/button]

1. Lengte en gewicht – hier zijn grote verschillen.

Zware kinderen:

Het gemiddelde geboortegewicht van een baby in Duitsland ligt net onder de 3.500g. Dit betekent dat Duitse baby’s bij de geboorte tot de zwaarste behoren in een internationale vergelijking.

Nadat baby’s tijdens de zwangerschap veel zijn aangekomen, verandert dit aanvankelijk kort na de geboorte. Kinderen verliezen tot 7% gewicht. Daarna (na de eerste week) neemt het gewicht echter snel toe.

Na ongeveer 6 maanden hebben baby’s hun oorspronkelijke gewicht al verdubbeld. Daarna gaat het iets langzamer, maar kinderen verdrievoudigen bijna hun geboortegewicht in het eerste levensjaar, zodat jongens gemiddeld ongeveer 10 kg en meisjes gemiddeld 9,3 kg wegen.

Gemiddeld is een baby op de leeftijd van 1 jaar ongeveer 75 cm lang, dat is bijna 50% langer dan bij de geboorte. Dit hangt echter niet alleen af van de geboorteomvang, maar ook in beslissende mate van genetische aanleg.

Zeer lange ouders hebben navenant langere kinderen, terwijl korte ouders meestal kortere kinderen krijgen. Bovendien is er altijd sprake van een ontwikkelingsspurt, zodat een kind van één jaar plotseling enkele centimeters groeit en zich snel weer binnen het normale bereik bevindt.

De invloed van de voeding is overigens vrij klein. Op lange termijn is er dus geen verschil tussen baby’s die wel of geen borstvoeding krijgen.

Of je kind goed eet, te dik of te klein is, kun je ook te weten komen tijdens het U6-onderzoek, dat zowel de lichamelijke als de geestelijke ontwikkeling controleert.

Overigens maakt het ook deel uit van de preventieve gezondheidszorg om zo vroeg mogelijk te beginnen met het poetsen van de tanden van uw kind. Dit geldt met name voor het melkgebit, omdat cariës zich anders snel uitbreidt naar het blijvende gebit.

2. Zo ziet de ontwikkeling van een kind eruit als het 1 jaar oud is.

ein baby mit 1 jahr isst eine banane
Kinderen willen steeds vaker zelf dingen uitproberen.

Niet alleen taalkundig, maar vooral motorisch verandert er veel in het eerste levensjaar.

Kinderen begrijpen steeds beter wat anderen van hen verwachten. Rond de eerste verjaardag worden meestal de eerste woordjes gesproken. Veel meer dan mama of papa en een paar eenvoudige woordjes moet je dan echter niet verwachten.

Aan de andere kant is het taalbegrip veel sterker, wat u intensief kunt bevorderen door veel met uw kind te communiceren.

Een kind van één jaar kan meestal al lopen, als het maar voldoende gestimuleerd wordt. Maakt u zich echter geen zorgen als uw kind alleen maar kruipt en nog niet op beide voeten wil staan.
In de regel zullen de eerste moeilijkheden snel verdwijnen.

Traplopen moet geen probleem meer zijn en de fijne motoriek zal snel verbeteren.
Het is ideaal als u uw kind ondersteunt door het zelf te laten eten met een lepel. Aangezien een baby op 1-jarige leeftijd steeds zelfstandiger wordt, is het een goed idee om de ondersteuning daarop af te stemmen.

Wilt u niet alleen de coördinatie bevorderen, maar ook het ritmegevoel verbeteren, luister dan samen naar muziek en dans op de melodie.

Laat uw kind bijvoorbeeld zien hoe een nieuw stuk speelgoed werkt, maar laat het ook alleen spelen. Gerichte concentratie volledig onafhankelijk van de ouders is cruciaal voor de verdere ontwikkeling.

Let op: Als uw baby op 1-jarige leeftijd naar de crèche of het kinderdagverblijf moet omdat u weer wilt gaan werken, oefen dan zo vroeg mogelijk met alleen blijven.
Grootouders, je eigen broers en zussen of goede vrienden kunnen de eerste contacten zijn.

Een persoonlijk inzicht in hoe de ontwikkeling van een baby er op 1-jarige leeftijd uit kan zien, zie je in deze video:3. dit zijn de veranderingen die je binnenkort kunt verwachten

Als de stap van kruipen naar lopen eenmaal onder de knie is, zijn kleintjes moeilijk te stoppen. In het begin zijn kinderen wat verward, maar al snel lopen ze met veel vertrouwen door het huis of de tuin.

ein baby mit 1 jahr versucht treppen zu gehen
Geef je kind wat vertrouwen.

De tijd samen als gezin wordt intenser naarmate kinderen al zelf kunnen lopen en steeds meer mogelijkheden nemen om de wereld om hen heen te verkennen.
Zorg er daarom absoluut voor dat het huis en ook de buitenruimte kindveilig zijn om ongelukken te voorkomen.

Laatkinderen echter ook zien waar ze voorzichtig moeten zijn en laat ze zelf proberen (zolang het niet te gevaarlijk is).

Na de eerste woordjes ontwikkelt de taalvaardigheid zich in sommige gevallen heel snel, maar in andere gevallen nogal traag. Vaak echter verbetert het vermogen om zelfs complexe instructies te begrijpen snel.

Het is heel belangrijk dat kinderen in deze levensfase veel mogen onderzoeken. Als je altijd denkt of iets niet te gevaarlijk is of als je in paniek raakt telkens je kind valt, voed je snel een overbezorgd kind op.
Kleine krasjes horen bij de ontwikkeling en dat geldt ook voor baby’s vanaf 1 jaar als hun eerste looppogingen mislukken.

Als het voor uw kind nog steeds een probleem is om de nacht door te slapen, moet daar snel verandering in komen.
De meeste baby’s van 1 jaar oud slapen de hele nacht door en hebben alleen een dutje nodig.

4. verdere literatuur over dit onderwerp

No products found.

No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten