Krampen van affect komen bij kinderen meestal voor tussen zes maanden en vijf jaar. Door de overdreven reactie op emoties reageert het lichaam met flauwvallen.
In de regel zijn dergelijke affectieve spasmen ongevaarlijk. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen, moet u ernstige ziekten zoals epilepsie laten uitsluiten.
Als uw kind een schreeuwbui heeft, moet u rustig blijven en ervoor zorgen dat uw kind veilig is.
Wanneer kinderen boos zijn en hun zin willen krijgen, beginnen ze meestal te huilen en te schreeuwen. Ze hopen dat hun ouders door dit gedrag zullen toegeven en dat ze krijgen wat ze willen. Sommige kinderen raken zo opgewonden van woede dat ze stoppen met ademen en flauwvallen. Deze zogenaamde stuiptrekkingen komen vooral voor bij baby’s en peuters. Wij leggen uit hoe deze krampen ontstaan en geven tips hoe je het beste kunt omgaan met affectkrampen bij kinderen.
[button]Meer literatuur over dit onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. krampen van affecten komen voor als gevolg van woede of pijn.
Respiratoire affectconvulsies, ook wel huil- of driftbuien genoemd, komen voor bij kinderen tussen zes maanden en vijf jaar. In de volksmond wordt dit verschijnsel ook wel weghuilen genoemd.
Affectieve krampen behoren tot de meest voorkomende niet-epileptische aanvallen bij zuigelingen en peuters. In Duitsland wordt ongeveer 5% van de kinderen hierdoor getroffen. Terwijl deze affectieve convulsies bij sommige baby’s slechts sporadisch voorkomen, hebben de meeste andere kinderen vaker aanvallen. In tegenstelling tot een koortsstuip is er geen lichamelijke oorzaak.
Hetbeginpunt van een affectieve kramp is meestal een emotioneel stressvolle gebeurtenis. Het kind reageert overdreven op deze reactie, zodat de glottis zich sluit. Hierdoor kan er geen zuurstof in de longen komen, waardoor het kind blauw of bleek wordt en vervolgens het bewustzijn verliest.
De volgende symptomen zijn typisch voor een affectief spasme:
- blauwheid
- Bleekheid
- Opschorting van de ademhaling
- Daling van de bloeddruk, vertraging van de hartslag
- Verstijving van het lichaam
- Bewusteloosheid
- lichte stuiptrekkingen
Voor ouders is een dergelijk voorval uiterst schokkend. Vooral als het de eerste keer is dat hun kind een affectieve spasme heeft. Het lichaam ontspant zich echter tijdens het flauwvallen, zodat het kind snel weer wakker wordt en meestal zo levendig is als een muis.
Er zijn geen sterfgevallen gemeld als gevolg van deze aanvallen. Affectieve stuiptrekkingen veroorzaken geen neurologische schade.
Wat affectieve convulsies inhouden kun je ook zien in deze video:
2. ernstige ziekten laten uitsluiten door een arts
Affectieve spasmen treden vaak op vanaf het eerste levensjaar wanneer emoties zoals woede, razernij of schrik uit de handlopen. Hoewel driftkrampen medisch gezien geen ziekten zijn, moet u de kinderarts raadplegen als de kramp zich voor het eerst bij uw kind voordoet.
Om een definitieve diagnose te kunnen stellen, zijn verschillende onderzoeken nodig. Eerst zal de arts vragen wanneer en hoe een dergelijke kramp is ontstaan. Bij een volgend medisch onderzoek is het vooral de bedoeling andere ziekten uit te sluiten. De arts zal meestal een EEG en een ECG bestellen om er zeker van te zijn dat het niet om epilepsie of een hartziekte gaat.
Therapie is meestal niet nodig. Bij ongeveer 50% van de kinderen verdwijnen deze affectieve spasmen uiterlijk op vierjarige leeftijd. Op achtjarige leeftijd heeft slechts ongeveer 17 % van de getroffen kinderen nog last van de stuiptrekkingen. De kinderen leren beter omgaan met hun emoties, zodat ze in deze situaties niet meer zo verstrikt raken in de emotie.
Tip: Als de stuiptrekkingen het gevolg zijn van een ijzertekort, kan de toediening van ijzerhoudende medicijnen verlichting brengen.
3. op een rustige en beheerste manier omgaan met een driftbui.
Psychogene aanval
Een psychogene aanval is een aanval die eerder een emotionele dan een organische oorzaak heeft. De symptomen lijken echter op die van een epileptische aanval.
Als u al weet dat uw kind aan psychogene aanvallen lijdt, moet u dit vertellen aan alle verzorgers bij wie uw kind af en toe verblijft. Leg uit dat de aanvallen niet gevaarlijk zijn en vanzelf overgaan.
Zelfs als de situatie schokkend is, moet u koste wat kost paniek vermijden. Blijf zo kalm mogelijk, wend u tot uw kind en neem het zo nodig in uw armen. Deze kalmte zal ook een positief effect hebben op de reactie van uw kind.
Aanvallen komen veel minder vaak voor bij kinderen als de ouders kalm blijven en onmiddellijk overgaan tot de orde van de dag. In geen geval mag u de affectieve spasmen als drukmiddel gebruiken.
Tip: Om flauwvallen te voorkomen kan het helpen om hard in de handen te klappen, in het gezicht van het kind te blazen of een koud kompres op het voorhoofd te leggen.
Zorg erook voor dat uw kind niet op harde of puntige voorwerpen kan vallen als het bewusteloos raakt. Leg uw kind in de herstelhouding en geef geen kunstmatige ademhaling. Als u hulp nodig heeft bij het omgaan met deze situaties, kunt u natuurlijk altijd uw kinderarts om ondersteuning vragen.
Voorzichtig: Schud uw kind in geen geval terwijl het een affectieve stuiptrekking heeft of bewusteloos is. Dit kan onherstelbare hersenschade veroorzaken.
4. FAQ’s – Veelgestelde vragen en antwoorden
Moet ik een spoedarts bellen als mijn kind last heeft van een affectief spasme?
Als het deeerste keer is dat je baby een affectief spasme heeft, moet je een spoedarts bellen of naar een kinderarts gaan om andere oorzaken uit te sluiten. Als uw baby voor het eerst een hysterische huilbui heeft, moet u geen spoedarts bellen. Want ook al is een emotionele stuiptrekking voor veel ouders erg schokkend, het is meestal volkomen onschuldig. Tegen de tijd dat de spoedarts bij u thuis arriveert, is uw kind helemaal in orde.
Zijn affectieve spasmen genetisch bepaald?
De oorzaken van affectieve spasmen zijn nog grotendeels onbekend. De woede- en schreeuwspasmen komen echter vaker voor bij jongens die temperamentvol, levendig en wilskrachtig zijn.
Aangezien de aanvallen in sommige families vaker voorkomen, nemen wetenschappers aan dat het voorkomen ook grotendeels erfelijk is. Een studie over dit onderwerp vindt u hier.
Hoe kan ik een aanval voorkomen?
In principe kunt u een affectieve aanval bij uw kind niet voorkomen. Het belangrijkste is dat je niet toegeeft aan elke wens of situatie van je kind uit angst voor een nieuwe aanval.
Wel kunt u situaties vermijden waarin de aanvallen vaker voorkomen. Reageer ook ontspannen en probeer uw kind af te leiden met andere dingen.
5 Verdere literatuur over het onderwerp
No products found.